Välkommen till RANKs digitala scen

Det har länge saknats en gemensam nationell plats för allt som dokumenterats av landets konstmusikaliska konsertverksamhet. I samband med den fysiska publikens frånvaro gav pandemin upphov till många digitala initiativ där arrangörer valde att genomföra konserter och strömma dem via hemsidor eller sociala medier. Vissa sändes live i ett här-och-nu, andra spelades in och putsades till ett slags konsertfilmer.

Tanken uppstod redan innan pandemin att i främjande syfte arbeta fram en portal som samlar inspelat material i form av ljudfiler eller video och på så sätt ge en både aktuell och historisk blick över konstmusiklivet i landet. Idag finns det mer material än någonsin och även om vi alla är lyckliga över att den fysiska konsertverksamheten är igång igen är liveinspelningar och strömning komplement som är här för att stanna. Med tiden kommer vi alltså få se en samlad bild, i allt tydligare skärpa, av hur den konstnärliga verksamheten ser ut nationellt, en bild som också kommer att spegla oss internationellt.

Arkivet fylls nu på med allt det vi hittar och planen är att sidan ska växa både med innehåll som medlemmar själva skickar till oss och sådant vi finner på egen hand. I framtiden kan vi också fylla på med fotat material, partitur eller textdokument som ger inblickar i de olika konstnärliga processerna.

Har ni material som ännu inte offentliggjorts så hör av er till info@rankmusik.se 

Kodning och support av Elin Hjulström Lord
Inhämtning och inmatning Viktor Zeidner