State of Mind med Sidén Hedman duo. Stockholm Mars 2021

Arrangör: Svensk Musikvår
Event: Svensk Musikvår
Datum 17 Mars 2021
Plats: Sofia Kyrka
Artist: Sidén Hedman Duo

Medverkande
Sidén Hedman duo
Eva Sidén, tonsättare, konsertpianist, ljudkonstnär
Jens Hedman, tonsättare, ljudkonstnär

Helene Berg, film & redigering
Sidén Hedman duo, redigeringI samarbete med Sofia församling Musikverket

Program
Eva Sidén (1957), Jens Hedman (1962): ur Spiritual Matter, uruppförande (2021)
Eva Sidén, Jens Hedman: Wu Xing: Water (2016)
Eva Sidén, Jens Hedman: State of Mind (2019)

Sedan 2010 har tonsättaren, konsertpianisten och ljudkonstnären Eva Sidén musicerat tillsammans med ljudkonstnären och tonsättaren Jens Hedman som Sidén Hedman duo. I sina verk kombinerar de klaverinstrument med elektroniska och inspelade ljud, och dessutom ljus, video och andra inslag.

Sedan förra året har duon arbetat på Spiritual Matter, deras senaste verk. Det är ett omfattande, multimedialt verk för kör, orgel, flygel och tape samt video- och ljusprojektioner. Verket är skapat särskilt för kyrkorummets speciella akustik. Karaktären på verket beskriver duon som meditativ, men inte stillastående utan i framåtrörelse ”som i en livets ström”.

I denna konsert framförs ett utdrag ur Spiritual Matter i en corona-anpassad, specialdesignad iscensättning filmad i vackra Sofia kyrka i Stockholm med videoprojektioner och med Eva Sidén som både piano- och orgelsolist. I den flerkanaliga, rumsligt utvecklade tapestämman ingår även kören, som inte kan delta i detta uppförandet. Hela Spiritual Matter planerar duon att uruppföra i höst.

Spiritual Matter är typiskt för duons senare verk där de eftersträvar en andlig kontakt i musiken och en stillhet i lyssnandet, som duon vill skall ge publiken en förhöjd inre närvaro och kommunikation med musikens djupare uttryck och innebörd.

Sidén Hedman duo har gjort en serie verk inspirerade av de fem elementen, eller faserna, i kinesisk filosofi. Wuxing är ett koncept som används för att beskriva och förklara en mängd olika fenomen i verkligheten som vi kan uppleva med våra sinnen. De olika elementen är trä, eld, jord, metall och vatten.

Wu Xing: Water är ett rent elektroakustiskt verk för flerkanalig tapestämma och video. Ljudet består av av forsande, ångande, brusande, dånande vatten inspelat på Island, Färöarna och Grönland. Även videoklippen är tagna därifrån. På samtliga platser är vattnet starkt närvarande i alla dess tillstånd och former. I ljudbilden ingår även inspelade och bearbetade ljud från en flygel.

De resulterande klangerna är trollbindande och blandningen av naturljud och pianoklanger skapar både starka kontraster och sällsamma samklanger. Water komponerades under ett residens vid Franska Radions anrika studio för elektroakustisk musik och musique concrète, Group de Recherches Musicales. Ett annat verk i serien, Metal, framförde duon under Svensk Musikvår 2017 i en konsert på Rotundan vid Kungl. Operan.

Konserten avslutas med State of Mind för elektroniskt bearbetad flygel och flerkanalig tapestämma. Sidén Hedman duo skapar ofta musik och installationer genom att söka upp speciella platser och skapa verk som tar sin utgångspunkt i angelägna sociala, kulturella och politiska frågor. State of Mind är en betraktelse över den tid som vi befinner oss i just nu.