The MOTH – Musikverket, Kulturcentrum! Sandviken December 2013

Arrangör: IDKA i samarbete med Sandvikens konsthall
Event: The MOTH på Musikverket i Sandviken
Datum 12 December 2013
Artist: The MOTH (Erika Angell & Martin Öhman)
Plats: Musikverket, Kulturcentrum! Sandviken

IDKA presenterar
The Moth
+ Förband Joakim Westlund & Adam Wiger
12 december 19.00 2013
Fri Entré
Musikverket

The Moth är en impro/elektronisk duo bestående av musikerna Martin Öhman och Erika Angell, två av Sveriges nu framträdande innovativa och progressiva musiker, även verksamma med grupper som Thus:Owls, Josef & Erika, Klabbes Bank och 7 Peice Orchestra. Med trummor, röst och live-elektronik skapar de en högst originell musik där deras respektive ljudkällor förvrängs och förvandlas, ibland till oigenkännlighet. Med hårda, kantiga beats, abstrakt minimalistiska ljudvärldar och innerliga melodier som stundtals mynnar ut i lösryckta och haikuliknande textimprovisationer skapar de musik där ytterligheterna får fritt spelrum, tilltalande såväl som frånstötande. The Moth’s direkta och karismatiska sound liknar inget annat musikaliskt uttryck av idag. Duon är framförallt verksam i Sverige men har även genomfört turnéer och festivalframträdanden i USA och Kanada. 2009 debuterade de med vinylen Antennae, utgiven av det kanadensiska skivbolaget C3R. Ett intrikat och varierat album som tydligt presenterar The Moth’s breda musikaliska spektra. Martin Öhmans oortodoxa spel, minimalistiskt och mjukt såväl som brutalt och explosivt, präglar musiken med ljud från stråkar, fläktar och rakhyvlar vid sidan de kontaktmickade trummorna. Erikas färgstarka och uttrycksfulla röst rör sig lätt från rytmiska improvisationer till spröd och innerlig sång. The Moth befinner sig i ständig musikalisk förändring. Precis som malen byter de skepnad. Idag är deras musik rå och komplex men med abstrakta och surrealistiska partier som ibland känns som rena ljudkonstverk snarare än ett stycke musik. Musiken ger skarpa visuella upplevelser och till följd av musikens karaktär och flexibilitet känns det som ett naturligt steg att presentera The Moth’s nästa verk även i ett interaktivt forum, innehållande bild, text och föränderliga moment, vid sidan av ett traditionellt album. Ett forum lika impulsivt som deras musik. Denna nyfikenhet på nya sätt att presentera musik, delar de med skivbolaget SEKT som under hösten 2012 gav ut The Moth’s andra album.

Erika Angell, röst och liveelektronik
Martin Öhman, Slagverk och liveelektronik

Arrangör: IDKA i samarbete med Sandvikens konsthall, FIA. Stöd från Musik Gävleborg, Gävle kommun, RANK, Kulturrådet och Studiefrämjandet.

Kamera: Daniel Palmberg/KONSTHALLEN

Facebookevent: https://www.facebook.com/events/kulturcentrum-sandviken/the-moth-p%C3%A5-musikverket-i-sandviken/179664972232135/